Tietoa tilasta

Svarfvarsin tila sijaitsee vanhan Kuninkaantien varrella. Nykyinen päärakennus on noin 150 vuotta vanha. Pihapiiriin kuuluu perinteinen aittarakennus ja arvokkaat jalot lehtipuut. Tilan historiaan ovat aina kuuluneet hevoset. Vanhimmat hevosenkenkälöydöt kertovat kuninkaallisten hevosten läsnäolosta. Nykyisen päärakennuksen lähellä sijaitsi aikoinaan kievari, missä matkustajat pystyivät vaihtamaan hevosta.

Työhevoset ovat vaihtuneet harrastehevosiin, joita nytkin on tallin asukkaina. Kesäisin rantametsiköissä kulkee suomenkarjalehmiä laitumella. Näin pidetään yllä vanhat perinnemaisemat.

Lypsylehmät, lampaat, kanat ja siat ovat kuuluneet tilan lähihistoriaan. Tilan meijerin toiminta on loppunut ja painopiste on siirtynyt vihannesviljelyyn sekä avomaalla että kasvihuoneissa, joita lämmitetään puuhakkeella. Viljelemme mm. tomaatteja ja yrttejä.

Linkkejä

Mustion Linna
Lotta Lindholmin sivut
Luomua kotiovelle. Vihreä Lanka 2.3.2007
Luomua tilalta kotiovelle. Helsingin Sanomat 28.11.2007
Luomua joka lähtöön. Verkkonummi 13.05.2011
Kuningaskuluttaja -ohjelma. YLE TV1 24.2. klo 19.30
Aitoja Makuja -hankkeen sivusto

Kartta

Huom. Tilan katuosoite muuttui vuonna 2009. Nykyinen osoite on Etsijäntie 90, 10300 Karjaa. Etsijäntietä ei kuitenkaan vielä kaikista kartoista löydy (vanha nimi oli Varvarintie).


Näytä suurempi kartta